Szokásomtól eltérően most bemutatom nektek az egyik főétel, amit pár napja készítettem, mert azt gondolom megérdemli! Néhány alapvető hozzávalóból összerakható, semmi különleges nem kell hozzá, mégis az eredmény csodálatos. Nem tudom milyen nevet lehetne ennek az éteknek adni, de ha azt mondom, hogy „Diétás fitness fasírt”, akkor nagyot nem tévedhetek! Simán el tudom képzelni csirkéből is, talán ki is próbálom majd, de ezt speciel marhahúsból készítettem.
Lovely Beef
A marhahús talán az egyik leggazdagabb húsféle. Tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ráadásul a többi húshoz, fehérjeforráshoz képest sokkal koncentráltabb formában. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat. A fehérje a szervezet számára nélkülözhetetlen, ez adja izmaink fő építőanyagát. A B-vitamin elősegíti az ételekből történő energiafelvételt, ráadásul a vassal együtt segít megelőzni a vérzékenységet. A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, a betegségek megelőzéséhez. A marhahús emellett még kiváló foszfor forrás, ami a csontjaink és a fogaink alapvető tápanyaga – azt pedig, hogy az erős csontok és fogak miért jók, nem sok embernek kell magyarázni. A vas szintén nagyon fontos a szervezetünk számára, segíti az izmok és a sejtek oxigén ellátását a vérben, ezúton a fáradtság, fáradékonyság legyőzését. A sovány marha természetes formában tartalmaz CLA zsírsavakat, ami segít a rák megelőzésében, csökkenti a testzsírt, és elősegíti a zsírmentes izomzat építését – emiatt fogyasztjuk előszeretettel, valamint az erős kreatin tartalma miatt, ami intenzívebb edzést tesz lehetővé.
Beef loaf
Mivel én szinte minden este elkészítem az aznapi vacsorát és a másnapi ebédet, ezért ezt az adagot is úgy terveztem, hogy 2 főétkeznyi adag legyen. A fasirt alapja tehát darált marhcomb, ami számunkra kiváló húsfajta, mivel fehérjében gazdag de zsírban szegény. Hozzávalók:
- 30dkg darált marha (comb, lapocka, esetleg hátszín)
- 2 egész tojás
- 3-4 púpozott evőkanál zabkorpa (attól függően mennyit vesz fel a hús)
- 2 normál evőkanál fűszer (Só, bors, esetleg paprika vagy egyéb fasirt fűszerkeverék)
Elkészítés: Serpenyőben, kókuszzsíron kisütjük a fasirtokat, egészen barnára, figyelve, hogy a hús jól átsüljön. Többször forgassuk és ne sajnáljuk a kókuszzsírt, inkább félig lepje el a fasirtot, minthogy a közepe nyers maradjon.
Garnish
Köretnek én brokkolit pároltam kevés, fűszeres vízben, valamint paradicsomot és póréhagymát dobtam mellé. Ami még igazán meg tudja dobni a tányért, az egy kis kecskesajt! Szerencsére nekem volt otthon egy dobozzal, de fetával vagy egyéb lágy sajttal helyettesíthető. Jó étvágyat! 🙂