Run Forest, Run!

Márciusban kezdtem el az életmódváltást, diétával és súlyzós edzésekkel, melyhez áprilisban hozzácsaptam a kardió edzést. Ugyan még májusnak nincs vége, de végignéztem ennek a szűk 3 hónapnak a termését, interval tréningek tekintetében. Az ugyanis a gondom, hogy még mindig magas a testzsír százalékom, ezért keresem a módszert, amivel intenzívebb ütemben veszíthetem el az úszógumit és a pocakot.

The question is: When?

Eddig az volt a módszer, hogy pihenő napokon futottam, késő délután, vacsora előtt. Ez általában heti 2 alkalmat eredményezett, mert a lábnap után eleve 2 napig gondot okoz a járás! 🙂 Előfordult azomban, hogy az aznapra betervezett futásomra képtelen voltam, mert lefárasztott a meló, vagy a kertben volt dolgom. Egy óra talicskázás után valahogy nem érzi az ember a késztetést, hogy még a futópadra is felpattanjon.

Sokat olvasok arról, hogy milyen időpont lenne ideális a kardióhoz, hogy a legoptimálisabb pillanatban égessem a zsírt, de ne veszítsek túl sok izmot. Mint mindig: ahány csillag az égen, annyi vélemény!

Ami most felkeltette az érdeklődésemet az a kora reggeli, éhgyomorral, rögtön felkelés utáni HIIT tréning. Egyrészt nincs zavaró vagy befolyásoló tényező, nincs talicskázás, nincs stressz, reggel még fitt vagyok és üde, másrészt biológiailag is más kondícióban vagyunk reggel.

Testünkben a kortizol szint magasabb reggel és alacsonyabb este. A tesztoszteron szintén magas reggel – ahogy a legtöbb férfi ezt tapasztalja is. 😉 Ám este a tesztoszteron aránya a kortizollal szemben magasabb, így ilyenkor erősebb az anabolikus állapot, vagyis alkalmasabb az izomépítésre.

A kortizol az a hormon, ami számos más funkció mellett segít a vércukor szint szabályozásában úgy, hogy szükség esetén fokozza az izombontást, vagyis a katabolikus folyamatokat. A tesztoszteron pedig épp ennek ellenkezőjét teszi: a fehérje beépítésével és ezzel az izomtömeg növelésével, ami az anabolikus folyamatokat takarja.

Esetemben tehát a reggeli időpont talán ideálisabb, mint a késő délutáni, ezért hétfőtől az a menetrend, hogy felkelek 6 körül, a reggeli rutin után felpattanok a futópadra és úgy 7-7:15-ig letolok egy 20, max 30 perces interval futást. Utána a gyerkőcöket eldobom a suliba és irány a meló. Ebből minimum 3 alkalmat akarok produkálni egy héten, de talán a 4 is menni fog, ha a hétvégét is beleteszem.

Az eredményt majd a centi megmutatja, hajrá!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .