Run Forest, Run!

I began to change lifestyle in March with diet and weight training, in April cardio workouts came into the picture. Although it isn’t end of May yet, I have been studied the results of my all interval trainings in this narrow 3 month. My problem is that I still have a high percentage of body fat, so I’m looking for a method that I can lose the fat-ring around my stomach.

The question is: When?

So far, I was running only on rest days, late in the afternoon, before dinner. This method usually gives me 2 occasions a week, because after the leg-day even the walking caused problems. Sometimes I was unable to run on my scheduled day, because I was fatigued by the work or by the gardening. After one hour with the wheelbarrow, somehow I do not feel the urge to jump on the treadmill.

I read a lot about what time would be ideal for cardio, to burn fat at the very best moment, but do not lose too much muscle. As always: how many stars in the sky, so many opinions!

What has attracted my interest is the early morning, fast-paced HIIT training, directly post-uprising. On the one hand there is no distracting or influencing factor, there is no wheelbarrow, there is no stress. I’m still fresh in the morning and on the other hand we are in a different condition biologically in the morning as well.

In our body, cortisol levels are higher in the morning and lower in the evening. Testosterone is also high in the morning – as most men experience. 😉 However, in the evening the proportion of testosterone compared with cortisol is higher, so the anabolic state is stronger, that is, it is more suitable for muscle building.

Cortisol is a hormone that helps to regulate blood glucose levels in a variety of other functions, so as to enhance muscle breakdown, i.e. hasten the catabolic processes if needed. Testosterone is just the opposite: by incorporating the protein and thereby increasing the muscle weight, which covers the anabolic processes.

So for me, the morning time is maybe more ideal than late afternoon. Hence on Monday it’s time to get up around 6 o’clock and after the morning routine I’ll jump onto the treadmill for 30 minute. Then I drop the kids into the school and head for the job. The plan is that I’ll do this at least 3 occasions a week, but maybe 4 if I can run at the weekend.

Hope the results will be shown in the measurement.

Run Forest, Run!

Márciusban kezdtem el az életmódváltást, diétával és súlyzós edzésekkel, melyhez áprilisban hozzácsaptam a kardió edzést. Ugyan még májusnak nincs vége, de végignéztem ennek a szűk 3 hónapnak a termését, interval tréningek tekintetében. Az ugyanis a gondom, hogy még mindig magas a testzsír százalékom, ezért keresem a módszert, amivel intenzívebb ütemben veszíthetem el az úszógumit és a pocakot.

The question is: When?

Eddig az volt a módszer, hogy pihenő napokon futottam, késő délután, vacsora előtt. Ez általában heti 2 alkalmat eredményezett, mert a lábnap után eleve 2 napig gondot okoz a járás! 🙂 Előfordult azomban, hogy az aznapra betervezett futásomra képtelen voltam, mert lefárasztott a meló, vagy a kertben volt dolgom. Egy óra talicskázás után valahogy nem érzi az ember a késztetést, hogy még a futópadra is felpattanjon.

Sokat olvasok arról, hogy milyen időpont lenne ideális a kardióhoz, hogy a legoptimálisabb pillanatban égessem a zsírt, de ne veszítsek túl sok izmot. Mint mindig: ahány csillag az égen, annyi vélemény!

Ami most felkeltette az érdeklődésemet az a kora reggeli, éhgyomorral, rögtön felkelés utáni HIIT tréning. Egyrészt nincs zavaró vagy befolyásoló tényező, nincs talicskázás, nincs stressz, reggel még fitt vagyok és üde, másrészt biológiailag is más kondícióban vagyunk reggel.

Testünkben a kortizol szint magasabb reggel és alacsonyabb este. A tesztoszteron szintén magas reggel – ahogy a legtöbb férfi ezt tapasztalja is. 😉 Ám este a tesztoszteron aránya a kortizollal szemben magasabb, így ilyenkor erősebb az anabolikus állapot, vagyis alkalmasabb az izomépítésre.

A kortizol az a hormon, ami számos más funkció mellett segít a vércukor szint szabályozásában úgy, hogy szükség esetén fokozza az izombontást, vagyis a katabolikus folyamatokat. A tesztoszteron pedig épp ennek ellenkezőjét teszi: a fehérje beépítésével és ezzel az izomtömeg növelésével, ami az anabolikus folyamatokat takarja.

Esetemben tehát a reggeli időpont talán ideálisabb, mint a késő délutáni, ezért hétfőtől az a menetrend, hogy felkelek 6 körül, a reggeli rutin után felpattanok a futópadra és úgy 7-7:15-ig letolok egy 20, max 30 perces interval futást. Utána a gyerkőcöket eldobom a suliba és irány a meló. Ebből minimum 3 alkalmat akarok produkálni egy héten, de talán a 4 is menni fog, ha a hétvégét is beleteszem.

Az eredményt majd a centi megmutatja, hajrá!

Leave a reply:

Your email address will not be published.